SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Kovandring på Magda

Vandra med vargar har man ju hört talas om men vandra med kor? Ja, riktigt så var det ju inte men vi har en ekologisk gård i närheten med rödkullor där dom brukar arrangera kovandringar och berätta lite om gården och korna som är av gammal svensk lantras.

En otroligt vacker ko med sin svarta mask.

.

Hennes kalv, en liten tjur.

.

Söker tryggheten hos mamma...

.

Är man bara lite snuttsugen kan väl ett öra duga...

.

Men gå inte då, mamma!

.

Jag vill snutta mera!

.

Når ju inte upp!

.

Mamma är bäst i alla fall...

.

I väntans tider, alla hade inte fått kalv än...

.

Inne i lagården med en tjock härlig ströbädd som bara fylls på hela vintern och blir naturligt varm då den "brinner".

.

Lockiga Lisa från Malmköping som alltså inte var född på gården.

.

Dom yngsta kalvarna som var 1-2 dagar gick i små bås med sina mammor innan dom fått sina öronmärkningar som enligt EU regler måste göras inom 1 vecka. Det här är Mona.

.

Monas kalv var en kviga och enligt tradition får kvigorna samma namn som mamman så det var också en Mona. Tjurkalvarna döptes efter en bokstav varje år och i år skulle alla heta nåt på N.

.

Dom kunde gå in och ut som dom själva behagade.

.

Vi fick lära oss att en ko äter ca 40 kg om dagen och lika mycket kommer ut i andra änden så det blir en hel del gödsel.

.

Inlagt 2018-02-17 23:19 | Läst 1533 ggr. | Permalink
Det var en rolig serie, gulligt med den lille som suger på örat, kor är mina favoriter! LO
Svar från SiU   2018-02-18 10:39
Ja den lille var så söt med mamma mu så det blev många bilder på dom!
2018-02-17 23:48   Paula
Underbara kossor, jag älskar kor! Jag växte u pp utan kontakt med djur men när vi flyttade när jag var 8 så hade vi en bondgård i närheten. Jag lärde mig namnet på alla trettio kor, jag tom red på dem. Men jag har aldrig fattat dessa hemska blaffor de måste bära i öronen, i bägge dessutom. Man hade ju kunnat göra en liten tatuering eller brännmärkning, ja vad som helst hade varit bättre. Stackars kossor. Jag skulle just nu önska mig till en lagård där jag fick mysa med om stora snälla djuren
Svar från SiU   2018-02-18 10:41
I min barndom åkte vi till Finland på somrarna och hjälpte till med höskörden på fasters gård där dom hade åtta kor, det var sommarens höjdpunkt för mig! På den tiden fick dom vara utan lappar i öronen...
Vad lustigt att du var där idag för jag tänkte åka dit efter jag hade varit hos korparna men klocka var så lite att jag alde Stora Sundby Slott istället. Kul att se bilder därifrån.
Svar från SiU   2018-02-18 10:43
Har länge tänkt åka dit på kovandring och nu blev det av! Var där redan strax efter 12 och gick med hundarna först, då hade du kunnat följt med om du hade kommit....
Fina bilder på söta kor!

MvH
Johnny
2018-02-18 19:09   Paula
Jag gillar kossor, mycket, jag hade en bondgård nära när jag var barn i förorten. Lärde mig namnen på alla tretti o gick dit nästan varje dag efter skolan. Numera är det mycket diskussion om att korna är miljöbovar. Vem är inte det då? Tycker de kalvat tidigt, provade du ge ett finger till kalven. Den suger så hårt att man är säker på att förlora hela fingret"! Tack för fina foton, som du ser blev jag nostalgisk
2018-02-18 19:10   Paula
se där nu har du fått två nästan likadana kommentarer av mig, den andra får du gratis, "ler" o nu har jag också läst din replik!(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg