SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Svalunge som trillat ner

När jag kom från hundpromenaden så låg den där vid husknuten, rena turen att jag fick syn på den och inte råkade trampa på den och att hundarna kom efter mig....

Den tryckte sig platt mot gräset.

.

Försökte kravla en bit men det gick inget vidare... benet ser lite lustigt ut här då den sticker upp ovanför vingen men det var nog bara en tillfälligt konstig vinkel för sen såg det helt ok ut.

.

Den såg trots allt ganska "färdig" ut så jag testade att sätta upp den på en grindstolpe ifall den kunde få luft under vingarna?

.

Det gick inte så bra då den vinglade runt lite och höll på ett trilla ner...

.

Men den hade fantastisk gripförmåga i klorna och klamrade sig fast duktigt.

.

Liten och stark, uppe igen.

.

Pustar ut lite...

.

Blev lite hungrig av ansträngningen men ingen kom och bjöd på mat ;-(

.

Hm, vad gör vi nu då?

.

Närstudie, lustig form på näsborrarna.

.

Ser lite full i sjutton ut ;-)

.

Lite vingligt blev det emellanåt och ett par gånger ramlade den ner men ingen tendens till att kunna flyga...

.

Hjälp vad långt ner till marken!

.

Måste upp igen!

.

Du där med kameran, kan du inte hjälpa mig??

.

Det blev till att ta fram stegen, klättra upp och stoppa in den under kanten på takpannorna, vet inte exakt var boet är men den började genast kravla uppåt så hoppas mamma hittar den!

.

Inlagt 2017-07-13 21:39 | Läst 2413 ggr. | Permalink
Intressant! Ja, tornseglare är hjälplösa på marken. De har så långa vingar (och korta ben) att de inte kommer iväg. Detta är tydligen en unge som ännu inte gjort sin premiärtur i lufthavet. Bra att du tog den tillbaka upp till taket.
- hawk
Svar från SiU   2017-07-14 10:16
Ja den var verkligen hjälplös, har hänt att vi fått hjälpa nån vuxen som landat fel att komma upp i luften men den här kunde uppenbarligen inte flyga än.
Den hade nog ramlat ner för din skull. Och vår. 😊
Svar från SiU   2017-07-14 10:17
Haha, jag kanske det så man fick en liten söt modell att fota.
Väldigt fin bildserie, får hoppas den klarar sig.
Svar från SiU   2017-07-14 10:17
Tack Janne, vi håller tummarna!
Spännande serie,hoppas det slutar bra!/ Björn T
Svar från SiU   2017-07-14 10:18
Ja det hoppas jag med, stegen står kvar vid husknuten i fall jag behöver klättra upp med den igen....
Kul att du fick bild på det enorma gapet. Bra också att du fick upp den på taket efter du tagit alla fina bilder. Inne på våran gård har vi tornsvalor under takpannorna varje år. Har under årens lopp tagit upp svalor som av någon anledning hamnat på marken. 3 - 4 gånger har jag tagit ut dom på gräsplanen där det inte finns några flyghinder och slängt upp dom i luften. Lite ängslig har jag varit men det har lyckats varje gång. Innan kollar jag alltid vingar och ben så det inte är något fel.
Sten
Svar från SiU   2017-07-14 10:20
Den gapade bara en gång så hade tur att jag hann med där! Har hänt några gånger att nån vuxen kommit fel under takpannorna och hittats på den inredda vinden som vi då fått slänga upp i luften och det har gått bra. Den här lilla vågade jag inte bara slänga upp....
Härlig bildserie, den har verkligen olika uttryck. Hoppad att den klarar sig nu.
Svar från SiU   2017-07-14 10:21
Ja tänk att en sån liten fågel ändå kan ha så många uttryck ;-) Söt var den!
Vad härligt! Har själv hjälpt en Tornseglare som inte heller den kunde lyfta, när den av någon anledning hamnade på min balkong för kanske tre år sen! Det var en vuxen fågel, och den försökte klättra uppåt med hjälp av det som nu fanns på balkongen, men det gick inte.. Så jag la den i min hand och höll upp den utanför balkongräcket, och efter några sekunder så tog den själv till vingarna och flög obehindrat iväg.. det kändes stort! Den 'sprattlade' ingenting när jag tog den, men tittade ordentligt på mig med sina stora fina ögon.. Fina bilder du tagit, och bra gjort!
Hälsn!
Svar från SiU   2017-07-14 10:23
Ja dom verkar ha i sig att klättra uppåt vilket den här lilla också gjorde. Visst har dom underbart vackra ögon!
Så vacker, så ömtålig. Ett strömlinjeformat litet underverk, en av naturens finaste varelser.
Svar från SiU   2017-07-14 10:24
Ja den var verkligen riktigt vacker!
Du fick verkligen fina bilder och nu får vi hoppas att den klarar sej. Den tycks ju vara både seg och envis där på stolpen.
Hälsningar Lena
Svar från SiU   2017-07-14 10:25
Det var nog en liten tuffing och verkade stark så vi håller tummarna att det går bra nu!
Helt underbar bildserie. Tur att du hann se den när ni kom hem och att du inte som jag har en massa katter.
Svar från SiU   2017-07-14 10:27
Det hade blivit ett lätt byte för en katt, grannen har ju två som smyger runt här ibland men när vi och hundarna är ute kommer dom inte hit.
2017-07-14 17:00   Camilla Gredeson
Vad vackra ögon! Hoppas den klarar sig..Fina bilder.
Svar från SiU   2017-07-14 23:50
Tack Camilla, visst var den vacker!? Den har i alla fall inte ramlat ner igen så hoppas den blivit matad....
2017-07-15 08:06   Jan-Åke Hillarp
Det är en tornseglarunge. Du ska känna på bröstet på den. Är detta skarpt så är den inte färdig att klara sig själv och då bör fågeln lämnas till någon viltrehabiliterare med tillstånd att vårda fåglar. Sådana finnur Du på KFV:s Riksorganisations, Länsstyrelsens eller Naturvårdsverkets hemsida. Polisen ska också kunna hänvisa till av myndigheterna godkänd viltrehabiliterare.
Om den är rund och fin i bröstet och Du inte känner bröstbenskammen (den som i första fallet verkar skarpt) så går Du lämpligen ut på en öppen gräsyta och kastar försiktigt upp seglaren i luften. Flyger den då iväg är allt frid och fröjd. Dimper den ner eller nödlandar så ska den till rehabiliterare.
Titta gärna efter om den är skadad. Katter finner ofta nedfallna tornseglare och skadar dem. Har den skadade vingar eller öppna sår rekommenderas avlivning.
Svar från SiU   2017-07-15 10:25
Flera har påpekat att det är tornseglare. Tack för dina tips, något att tänka på till nästa gång... den här var inte skadad i alla fall.
2017-07-22 01:06   Paula
Om du visste hur länge jag letade i mitt minne vad din hemsida hette? Men till slut, efter två dygn, då kom det som en blixt från klar himmel. Och nu vill jag tacka dig för att du kom förbi och knackade på, och jag vill be om ursäkt för att jag var så överraskad så jag inte fann mig och erbjöd en kopp kaffe. Jag lovar att göra det nästa gång du tittar förbi!
Ha en fortsatt fin semstertripp o titta gärna in igen
Svar från SiU   2017-07-23 22:45
Hihi, förstår att jag nästan chockade dig ;-), mig själv också då det bara var ett ögonblicks infall! Och inte behöver du be om ursäkt... vi var ändå "på språng" och hade inte gett oss tid att stanna. Men gärna en annan gång kanske lite mer planerat!(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg