SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Ibland gillar jag att beskära hårt... jättehårt!

Jag vet.... helst ska man planera och vara noga med att komponera bilden vid fotograferingen osv osv... men jag får väl erkänna att jag är nog lite dålig på det. Sen när man sitter vid datorn och redigerar ser man vad mer man kan få ut av bilden med ett annat utsnitt. Föresten så var det inte tal om att komponera några bilder under den här lilla fotosessionen med min valp, utan jag fick vara glad om hon fastnade på bild överhuvudtaget då hon hade kommit in i sitt kvällsbusande då ;-)

Bilden i färg och inte lika mycket beskuren finns bland mina dagens bilder på min hemsida där jag även lagt upp några fler bilder från samma tillfälle.

Inlagt 2013-06-26 23:30 | Läst 4120 ggr. | Permalink
Fin bild! Klart man kan beskära och fixa i efterhand. Fotar man djur så är det inte lätt att hinna med att komponera i kameran. Själv har jag ofta motsatta problemet. Jag har nästan alltid 300 mm tele på kameran ifall jag ska se nån fågel i skogen. Så katterna kommer ofta väldigt nära. Mvh Nilla
Svar från SiU   2013-06-27 09:42
I det här fallet fotograferade jag ju inne så val av objektiv var inget problem.... håller med att när man går ut kan det bli att man känner att man har fel objektiv för motivet som dyker upp.
Jo, somliga tycker att det är närmast omoraliskt att inte komponera bilden färdigt i sökaren. Låt oss lämna dem till deras egna bekymmer! Denna trevliga bild skulle det vara ren tur om du lyckades få på detta vis utan beskärning. Och den hade väl inte blivit bättre för det! Jag är själv ingen fotografisk renlevnadsmänniska. Men vad jag har svårt för är alla dessa populära effektfilter. Mina bilder blir aldrig bättre av dem. Fast det finns en och annan fotograf som visar upp ett artisteri med effektfiltren. I synnerhet HDR, som jag aldrig lyckas med själv. Men jag ser också ofta bilder som är svårt misshandlade i någon app. Det är väl en smaksak, antar jag, om man gillar det eller inte.
Svar från SiU   2013-06-27 09:46
Det hade kanske gått att få till den här bilden med en vuxen hund som är i alla fall lite lättare att få göra som man vill ;-) Hur som helst så håller jag inte så hårt på några "regler" utan fotar för att det är kul! Visst kan jag även använda vissa effektfilter ibland (med måtta) men håller med att många förstör bilder med det.
Nilla A   2013-06-27 09:55
Jo jag är lite kluven till det. Kan bli väldigt fina effekter om man kan använda dom rätt. Själv är jag inte så duktig på bildredigering. Men önskar kunna lära mig. HDR tycker jag är snyggt. Men kan det inte heller. Fast det finns 2 filter som jag haft mycket nytta av. Dels Gaustisk oskärpa, Som jag ibland använt på en del av bilden. När bakgrunden varit för störande. Ett annat bra filter är ljusåtergivning. För att ljusa upp ansikten. Sen satt jag och lekte med filtren en gång. Mest på skoj. Hade en bild med träd, som var sådär. Tänkte jag testar inbuktning och ser om jag får lite djup i bilden med det. Råkade dra spaken åt fel håll så den buktade ut. Vips kom det fram en trädkung. Behövde bara förstärka effekten lite. Är själv riktigt nöjd med den. Även om jag inte visste vad jag gjorde när jag skapade den. Mvh Nilla¨å
Bilden blev jätteläcker i sin beskurna version. Som två världar, läs jordglobar, som möter varandra.
Surrealistisk.Det fanns helt uppenbarligen flera bilder i din ursprungsbild.

Vad gäller beskära eller ej: Var och sen blir salig på sitt vis!

Med det sista menar jag ungefär att vad "man" ska göra¨kanske inte passar en själv.
Då får "man" lov att lyssna på det.
Kanske finns det flera bilder i samma bild......

Den som tycker det är viktigt att en bild är obeskuren ska förståss hålla på det.
Och respekteras för det.
Var och en på sitt vis.
Svar från SiU   2013-06-27 09:48
Spännande tolkning att två jordglobar möts.... kul att du gillar bilden!
Ja varför ska man inte beskära bilder om resultatet blir så här lyckat.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg