SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Några tips vid makrofotografering

Jag är på intet vis nåt proffs på makrofotografering men för den skull kan jag väl dela med mig om hur jag gör men den utrustning jag har. Finns säker bättre sätt och framför allt bättre grejer etc. etc. men det här funkar för mig... Råd man ofta läser är att använda stativ men det känns alldeles för omständigt för mig och dessutom förstår jag inte hur man ska få en insekt att sitta kvar och vänta?

 

Jag går ofta ut sen eftermiddag/kväll, gärna efter att det regnat då är insekterna mer still. Alla bilderna här är tagna ikväll vid 20-tiden, t.o.m. flugorna höll sig ganska stilla.

 

Kort slutartid är ett måste så för att få det och ändå få tillräckligt ljus om inte solen skiner så använder jag blixt. Jag har ingen dyr ringblixt för makro, utan använder min vanliga externa och kör trådlöst så jag kan rikta den från sidan eller underifrån för att bilden inte ska bli så platt och tråkig.

 

 

Jag ställer in manuell fokus, helst på max närgräns och sen "gungar" jag tills jag får skärpa, (min kamera piper till då även på manuell fokus) och då gäller det att trycka av direkt innan man tappar fokuset. Kan vara lite knepigt att samtidigt hålla den externa blixten i andra handen men brukar ändå försöka stödja objektivet med den handen också.

 

Och så måste jag ha några bilder på den här flicksländan också! Jag fotograferade den nog minst en kvart och den satt kvar hela tiden. Jag använder mittersta fokuspunkten så motivet hamnar oftast mitt i bild...

 

Samma bild som ovan, men för att få bättre komposition och komma ännu närmare har jag beskurit bilden.

 

 

Även det här är samma bild 100% beskärning, tycker det blir ok skärpa med mitt Canon 100mm makro, om man lyckas pricka rätt vill säga.

 

En annan vinkel på sländan, fick en kommentar ang dom extra ögonen i pannan i ett tidigare blogginlägg att dom ögonen ser bara ljus och mörker.

 

Till slut ett för mig okänt småkryp och ett sista råd vid fotograferandet är att hålla andan! Kanske inte hela tiden men vid själva knäppet i alla fall ;-).

Och som vanligt: Förstora bilderna!

 

 

 

 

Inlagt 2013-06-19 23:47 | Läst 8159 ggr. | Permalink
Jättefina närbilder!!
Svar från SiU   2013-06-20 09:36
Tack Anne-Sophie!
Tack för dessa tips! Du är jätteduktig på makro!
Svar från SiU   2013-06-20 09:36
Tack själv för dina rader!
Fina makrobilder och bra tips. Ett tips är att skaffa en aluminiumpinne på kanske 4-5dm som du sätter en stativskruv i toppen, då kan du sätta blixten på denna och trycka ner i marken bredvid motivet, så slipper man hålla. Det har fungerat fint för mig. Har också skaffat en ledad arm där man kan sätta fast blixten på huset, men jag tycker det blir för klumpigt och ofta med obalans
Svar från SiU   2013-06-20 09:38
Ja en sån pinne skulle nog kunna vara lite stöd och inte lika klumpigt som ett stativ, tack för tipset!
Det va många fina bilder det där, så du behöver kanske inga tips men ett enbensstativ är inte så dyrt och klumpigt och det går utmärkt att gunga in skärpan med upp och ner blir det superstadigt. Ha en trevlig midsommar.
Fotohälsningar Tommy
Svar från SiU   2013-06-20 23:30
Tips är alltid välkomna! Jo, jag har ett enbensstativ men fotar ändå på frihand.... ska man ner på marknivå måste man ju montera av det resonerar jag, men visst blir det stadigare! Trevlig helg!
Kul att få lite info om hur du arbetar med macro Fina bilder
Ken//
Svar från SiU   2013-06-22 20:37
Visst är det kul att både ge och få tips här på fotosidan!
Väldigt fina bilder, tack för alla tips.
Fina bilder.
Vad har du använt för kamerainställningar och utrustning?
Tack för tipsen. Nu är det bara vänta till sommar.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg